Olulised toiteelemendid talirapsi varsumisfaasis

Talirapsid on alustanud varsumist ning soe ilm toob kiiresti kätte talirapsi kasvureguleerimise aja. 

Boor

Talirapsi boori vajadus vegetatsiooni vältel kokku on 700 g/ha. Olenevalt boori sisaldusest mullas soovitame kasvuregulaatoriga koos 1,0-2,0 l/ha Tradebori (boori sisaldus 150 g/l) või Tradebor Mo (boori sisaldus 105 g/l, molübdeeni sisaldus 12 g/l). Tänu erilisele formulatsioonile (boor etanoolamiin) mõjub see õitsemist ja viljumist soodustavalt ning segamisel insektitsiidide OD formulatsioonidega ei teki soovimatuid kõrvalmõjusid toime efektiivsusele. Boor mõjutab kõtrade moodustumist ja seemnete arvu kõtrades ning suurendab seemnete õlisisaldust. Molübdeen aitab reguleerida lämmastiku ainevahetust.

Täiendväetamine

Lisaks boorile soovitame taimede kasvu soodustamiseks rapsi varsumise ajal paagisegusse mikroelemente sisaldavaid täiendväetisi.

Hästi sobib fosfor-kaalium vedelväetis Trafos Mg-B-Mn-Fe (P2O5 395 g/l, K2O 263 g/l; MgO 4,2 g/l, B 2,1 g/l, Mn EDTA 1,4 g/l, Fe EDTA 1,4 g/l). Soovituslik kulunorm 2,0 l/ha.

  • Fosfor on taimes kiiresti liikuva fosfiitfosforina, mis parandab lämmastiku ainevahetust, toetab Mg ja Mn omastamist, intensiivistab fotosünteesi. Fosfiitfosfor stimuleerib taimes olevaid kaitsemehhanisme, mille tagajärjel on taim vastupidavam haigustekitajatele.
  • Kaalium tagab taimede parema vastupidavuse temperatuuride kõikumistele ning põua ja liigniiskuse mõjudele. Kaalium aktiveerib taimes nitraatide muundumist aminohapeteks ja valkudeks.
  • Fotosünteesiks ja taime kasvuks vajalik magneesium jt mikroelemendid (EDTA kelaatidena) lahustuvad väga kiiresti ja neid on paagisegudes turvaline kasutada.

Rapsile võtmemikroelemente ja magneesiumi sisaldab suspesnioonkontsentraat YaraVita Brassitrel Pro (N 69 g/l; MgO 118 g/l; Ca 89 g/l; B 60g/l; Mn 70 g/l; Mo 4 g/l). Toitelemendid on tootes tasakaalustatud vahekorras nagu need sisalduvad taimes endas. Soovituslik kulunorm 2-3 l/ha.

  • Kaltsium tugevdab taimeraku seina, muutes taime tugevamaks ja tervemaks.
  • Magneesium ja mangaan stimuleerivad fotosünteesi, mangaanil on oluline roll lipiidide sünteesis, mis omakorda mõjutab seemnete õlisisaldust.
  • Molübdeen reguleerib lämmastiku ainevahetust ja taimele kättesaadava nitraatlämmastiku moodustumist. Molübdeeni puudusel on häiritud külgvõrsete, õiepungade ja seemnete moodustumine, seemned jäävad väiksemaks ja saagikus madalamaks.

Kõrge fosforisisaldusega veeslahustuvatest väetistest sobivad paagisegudesse Nutricomplex Platinum 12-41-08 + Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo + aminohapped ja Nutricomplex 13-40-13 + S, Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo. Soovituslik kulunorm 3-5 kg/ha.

Täiendväetisega koos soovitame lisada paagisegusse tasakaalustatud vabade aminohapete segu Delfan Plus. Vabad aminohapped tagavad kiirema ja efektiivsema toitainete imendumise läbi rakuseinte ja liikuvuse taimes. Taim säästab energiat abiootilise stressi tingimustes, taastudes stressist kiiremini. Soovituslik kulunorm 0,5 l/ha.


Käimasolevad katsed

Suviste põlluseminaride raames külvasime Luunjasse, Anijale, Kuusikule ja Lange külla kokku 16 erinevat sorti talirapsi. Intensiivsemalt on varsunud Minerva, DK Exalte, Atora, DK Impression ja nuutrikindlatest sortidest SY Alister, SY Alibaba ja Mentor. Ka poolkääbus DK Seax on alustanud varsumist (3 cm).
Foto: 30.04.2018. Vasakult taliraps Minerva, DK Impression, DK Seax.Vasakult: Minerva, DK Impression, DK Seax

Suurem osa põldudest sai boori (sh mineraalväetisest) sügisel 280 g/ha. Kevadel koos kasvuregulaatoriga Caryx on paagisegus Tradebor Mo (2,0 l/ha) ja Trafos Mg-B-Mn-Fe (2,0 l/ha).

Põllul, millele anti sügisel lehtede kaudu boori vaid 105 g/ha, esines kõigil sortidel booripuuduse tunnuseid. Tegemist on boorivaese happelise mullaga, kus molübdeenipuuduse risk on suur, mistõttu kasutatakse boori vedelväetist koos molübdeeniga. Trafos Mg-B-Mn-Fe (2,0 l/ha) ja Tradebor Mo (2,0 l/ha) pritsitakse juba enne kasvu reguleerimist varsumise alguses ning Caryxiga koos antakse veel kord Tradebori 1,0 l/ha.