Talirapsi esimesed sügistööd

Hetkel vajavad talirapsi külvamist ootavad põllud eelkõige niiskust – taimede tärkamiseks, väetisest ja mullast toiteelementide kätte saamiseks ning mullaherbitsiidi toimimiseks. Peale selle vajab taliraps sügisel juurekava arenguks ja talvekindluse tagamiseks tasakaalustatud toitainete bilanssi. Fosfori ja kaaliumi normid sõltuvad konkreetse põllu PK-varudest, kuid lämmastikku soovitame sõltuvalt eelvilja põhu massist sügisel kokku 50-80 kg/ha ning väävlit vähemalt 15 kg/ha. Talirapsi põhiväetistest soovitame YaraMila NPK 9-12-25 + S B Mg, YaraMila NPK 7-20-28 + S B Mg Zn, YaraMila NPK 20-5-15 +S B, YaraMila NK 22-0-14 + S B Mg Zn. Pealtväetamiseks soovitame NS väetisi või NK väetist YaraMila 22-0-14 + S B Mg Zn. Meeles tasub pidada, et tugeva juurekava arengu, aktiivse fotosünteesi ja talvekindluse tagavad kaalium, fosfor, magneesium, boor, mangaan ja molübdeen.


Mullaherbitsiidi efektiivsem toime

August toob vihmahood ning kui kõne alla tuleb mullaherbitsiidi tegemine, tasub meeles pidada järgnevat. Mullaherbitsiidide (Butisan Avant, Butisan Kombi) efektiivsuse suurendamiseks soovitame tõsta vee kogust hektari kohta ning kasutada spetsiaalset mullamärgajat Terra Oil (200-300 ml/ha). Märgaja kasutamisel katab töölahus ühtlaselt ebatasase ja kuiva mullapinna. Kui külvijärgselt on põuatingimused, siis võib pritsimist edasi lükata kuni umbrohud on idulehe faasis.

Mullaherbitsiidiga paagisegusse sobivad segupartnerid

Talirapsi külvamise järel on väga oluline, et taimedel areneks tugev juurestik ja taim saaks toiteelemente paremini mullast kätte ning läheks talvele tugevana vastu. Seetõttu soovitame koos mullaherbitsiidiga täiendväetiste pakette:

1) Ruter AA 2,0 l/ha + Humistar 2,0 l/ha + Final K 1,0 l/ha

Soovitatud paketi eeliseks on taimestiku ühtlasem tärkamine, hästi arenenud juurestik, taimede kiire algareng. Humiinhapped muudavad mullas olevad fosfori lahustumatud ühendid taimedele paremini kättesaadavaks. Paraneb taimede vastupidavus liigniiskusest või kuivusest tulenevale stressile. Tänu kaaliumile talvituvad taimed paremini ning alustavad kevadel kiiremini kasvu. Rohkem infot soovitatud paketi kohta saad allolevast videost, kus kogemusi sügisesest talirapsi täiendväetamisest jagab Koplimäe Agro OÜ agronoom Silver Haugas.

2) BioSplito 0,5 l/ha + BioSpektrum 0,25 l/ha

Soovitatud paketi eeliseks on BioSpektrumis sisalduvad kasulikud mikroorganismid, mis parandavad mulla bioloogilist aktiivsust ja struktuuri, makro- ja mikroelementide omastatavust, taimede stressitaluvust ja haiguskindlust ning soodustavad juurestiku kasvu. Oma elutegevuse käigus eritavad mikroorganismid mulda antibiootilisi aineid, mis aitavad eemale hoida mulla kaudu levivaid patogeene. Mõju taimedele ja mullale on pikaajaline. Kuna mikroorganismid moodustavad spoore, mis ei ole tundlikud ebasoodsate keskkonnatingimuste suhtes, siis seetõttu jätkub mikroorganismide positiivne mõju ka kevadel.


Taimejäänuste lagundamine

Sellel aastal reguleeris teraviljade kasvu ilmastik ise ning suvivilja põldudel on taimede madalast kasvust tingituna põhu kogus tunduvalt väiksem. Põldudel, kus on aga palju taimejäänuseid ja viljeletakse minimeeritud harimist, soovitame lagunemisprotsessi kiirendamiseks mikroorganismide poolt bioloogiliselt sünteesitud ensüüme. BioSplito on bioloogiline toode, mida pritsitakse kohe pärast eelkultuuri koristamist eraldi, koos glüfosaadiga või talirapsi mullaherbitsiidiga 1,0 l/ha. Selle tagajärjel paraneb mulla struktuur, füüsikalised ja bioloogilised omadused. Muld rikastub taimedele kättesaadavate toiteelementidega ning väheneb toksiinide ja hallituse tekke risk.


Nälkjate ja tigude tõrje

Pärast talirapsi külvamist tuleb kuumade ja kuivade ilmade lõppedes hakata tähelepanu pöörama nälkjatele ja tigudele. Kõige ohtlikum aeg on kuni nelja pärislehe faasini, edasi on terve ja elujõuline taim tavaliselt juba nälkjate rünnakule vastupidav.

Eluviisilt on nälkjad ja teod sarnased, eelistades niisket, 15-20 kraadise temperatuuriga ja vähese tuulega ilma. Aktiivsed on nad öösel ning võivad liikuda kümnete meetrite kaugusele. Päikest ja kuumust kõhtjalgsed ei talu - päevasel ajal on raske neid põllult leida, sest nad on end peitnud mullakamakate või kivide alla. Seega parim aeg põldude kontrollimiseks on öö ja varased hommikutunnid.

Nälkjate ja tigude tõrjeks soovitame kasutada Medel graanuleid või Sluxx HP graanuleid normiga 7 kg/ha. Eriti kõrge riskiga põldudele (minimeeritud harimine, otsekülv, suur taimejäänuste hulk põllul, ebaühtlane põlluharimine, hiline külviaeg, aeglane taimede kasv, ebaühtlane tärkamine) soovitame esimese tõrje teha isegi enne külvi või siis kohe pärast külvi ning vajadusel tõrjet korrata.

Generic placeholder image

Vali roosa!

Pallita oma silo roosasse

Generic placeholder image

Talirapsi väetamine

YaraMila tootesari pakub sobivaid lahendusi

Generic placeholder image

Lao tühjendusmüük

John Deere järelveetavad taimekaitsepritsid

Prev Next