« Tagasi


JOHN DEERE traktor 100

05.04.2018

100 aastat John Deere'i traktoreid.

100 aastat tagasi sisenes Deere & Company traktoriärisse.



Põllutöömasinate tööstuse suurim edulugu sai alguse Waterloo Boyst Ameerika Ühendriikide Kesk-Läänes. Praegu on John Deere maailma suurim põllumajandustraktorite tootja. Ettevõte toodab nutikaid traktoreid 12 tehases üle kogu maailma.

John Deere'i sisenemist traktoriärisse tähistas 1918. aastal Iowas asuva ettevõtte Waterloo Gasoline Engine Company omandamine 2,25 miljoni dollari eest. Tegemist oli tollal palju kõneainet pakkunud ja vaidlust tekitanud investeeringuga, sest paljud kriitikud ei uskunud traktorite tulevikku ning kasutasid endiselt traditsioonilist hobujõudu. Keegi ei arvanud, et traktoriärist kujuneb ettevõtte kasvu peamine alus.

12 hj Waterloo Boy mudel N, mida toodeti aastatel 1917–1924, oli esimene John Deere'i valmistatud ja turustatud traktor. Esimene John Deere'i kaubamärgiga üleni rohelise-kollase värvilahendusega traktor oli mudel D, mida valmistati aastatel 1923–1953, ning nii algaski ettevõtte traktorialane edulugu. John Deere'i läbi aegade müüduim toode oli mudel B, mida müüdi 300 000 tükki aastatel 1935–1953, samal ajal kui 4020st sai enim müüdud üksikmudel, mida toodeti aastatel 1963–1971 kokku 175 000 tükki. John Deere'ist sai maailma traktorimüügi liider esimest korda 1963. aastal.

1956. aastal ostis John Deere Saksamaal Mannheimis asuva traktoritootja Heinrich Lanz AG. Selle tehinguga laiendas ettevõte oma tootmistegevuse esimest korda Euroopasse. Ka Lanzil oli traktoritööstuses pikaaegne kogemus. Ta tõi turule menuka Lanz Bulldogi mudeli 1921. aastal.

Järgnevatel aastatel jätkas John Deere oma positsiooni tugevdamist traktoriäris. Pärast esimese ettevõttena traktoritele roolivõimendi pakkumist 1954. aastal oli veel üks suur verstapost ROPSi (üle katuse rullumise korral kaitsva tarindi) kasutuselevõtt turvavarustusena (1966), mis on olnud eeskujuks kogu tööstusharule. 1973. aastal lisavarustusena pakutav Sound-Gardi kabiin oli esimene tolmuvaba, reguleeritava temperatuuriga juhikabiin, samal ajal kui 1964. aastal esmaesitletud PowerShift-käigukast tagas John Deere'i traktoritele parema ja mugavama käiguvahetuse ning suurema tootlikkuse põllul.

Tänapäeval pole traktor mõeldud üksnes haakeseadmete vedamiseks – põllumajandustraktorid, -masinad ja -haakeseadmed saab hoopis tõhusalt omavahel ühendada. Näiteks traktori haakeseadme automatiseerimine võimaldab ruloonpressil suhelda traktoriga funktsioonide (nt edasiliikumiskiirus) automaatseks seadistamiseks, olenevalt töökoormusest. Mobiilne andmeedastus võimaldab põllumajandustootjatel koguda andmeid külvist saagikoristuseni ja saata need automaatselt farmi kontorisse. Põlludokumentides on kuvatud kogu tootmisahela andmed ja see suurendab läbipaistvust tarbijate jaoks. Põllumajandustootjad ja töövõtjad võivad kasutada neid andmeid näiteks agronoomiaotsuste tegemiseks väetiste ja taimekaitsevahendite kasutamise kohta.

John Deere'i 100-aastast edu- ja innovatsioonilugu – alates 12 hj Waterloo Boyst kuni tänapäevase nutika traktorini – tähistatakse ettevõtte üleilmsetes traktoritehastes.

Mannheimis asuvas John Deere Forumis on välja pandud vanad ja klassikalised traktorid, mis on avaldanud ettevõtte ajaloole tugevat mõju, sh algne Waterloo Boy, ning Forumi poest leiab mitmesuguseid fännikaupu, nt traktori erimudel 9RX, nokkmütsid, särgid ja kruusid. Samad fännikaubad on saadaval ka Baltic Agro Machinery esindustes Eestis.

Kõik klientide tänavu tellitud traktorid kannavad 100. aastapäeva märki ja lisaks teeme juubeliaasta jooksul mitmeid soodsa hinnaga eripakkumisi.

Meie John Deere'i traktorite 100. aastapäeva tegevusi jagub Maamessile 19.-21. aprillil ja Jüri esinduse Avatud Uste päevale 10. mail. Jälgi uudiseid ka meie Facebooki saidil.

 

Traktorite tootmine Saksamaal Mannheimis:

Mannheimi tehas on suurim John Deere'i tehas väljaspool Põhja-Ameerikat. Tootevalikusse kuuluvad 6R-seeria traktorid, millel on 90–250 hj.

  • Mannheimi ülikoolilinnakus töötab üle 6600 töötaja, sh 3000 tehases
  • oli kogutoodang 2017. aastal 27 100 ühikut
  • Kaks kolmest Saksamaa traktoritööstuse traktorist on toodetud Mannheimis
  • Siin on toodetud 1,84 miljonit traktorit alates 1921. aastast
  • Traktorid eksporditakse 100 riiki üle kogu maailma
  • 2016. aastal tuli turule uus suurima võimsusega – 300 hj – lipulaev 6250R, millel on uudne CommandPRO juhtkang
  • Kõigi keskmise suurusega John Deere'i traktorite uurimis- ja arendusosakond asub Mannheimis