« Tagasi


Ehitame Kaarmale uue kuivati

30.05.2018

Kuivatusteenus võimaldab pakkuda mitmekülgsemat teenust. Kuiva vilja vastuvõtuks on Kaarmal olemas laopinnad ja punkrid hoiustamiseks, sorteerimisvõimalus, puhtimisvõimalus ja kõige olulisem – tööjõud. Uus kuivati on valmis teenindama Virumaa, Järvamaa, Jõgevamaa põllumehi. Aga vajadusel pakume üle Eesti teenust.

Ehitus valmib augusti lõpuks ja investeering kuivatisse on u 1,5 miljonit eurot. 

Kaarmale paigaldatakse kõige suurem Alvan Blanch’i mudel DF 48000. Kuivati saabub tehasest praktiliselt kokku monteerituna, ka kaabeldus on teostatud ehk kuivatit on kerge paigaldada ja töövalmis seadmiseks kulub aega umbes nädal.

Uue kuivati tootlikkus on 58 tonni tunnis, keskmiselt 35 tonni nisu tunnis ja ööpäevaseks kuivatusvõimsuseks on 800 tonni.

Kuivati eelisteks on võimalus kuivatada ka väiksemaid koguseid ehk paindlikkus väiksemate koguste erikuultuurite kuivatamisel.
Alvan Blanch’i kuivatiga saab kuivatada mistahes algniiskusega põlluvilja, ummistusi ei teki kuna vili liigub korruste peal keti ja õhu abil, kergelt saab muuta kuivatatava viljakihi paksust ja sordivahetus on lihtne - ehk ei ole vaja kuivatit tühjendada, näiteks nisult odrale üle minnes. Ka on kogu protsess lihtsalt jälgitav. Saab võtta eri kohtadest proove, kuivati on madalam kui šahtkuivati ning seega on hea ligipääs kuivati erinevatele sõlmedele. Lisaks on ventilaatorite müratase madal, soojuse korduvkasutus standardlahendusena ja kuivatiprotsessi käivitamine ja lõpetamine on oluliselt lihtsam ja kiirem kuna käivitamiseks vajalik viljakogus on vähemalt poole väiksem, kui sama võimsusega šahtikuivati puhul.

Kuivati sorteer on Saksamaa tootjalt Bühler. Bühler sorteerimudel TAS 206A-6, mille tootlikkus on 250 t/h ja sõela pind 48 m2. Sorteer on tugeva metallist konstruktsiooniga ja ka sõelakastid ja sõelaraamid on metallist, sõelte vahetus on lihtne ja kiire - avades sõelakasti ees oleva luugi, saab kohe sõelu vahetama hakata ilma, et peaks veel mingeid sõela kinnitusi eemaldama ja sorteer on kompaktne.

Kuivati töötab maagaasiga, mille tarbeks ehitati maagaasi trassi liitumispunktini 280 jm.
Lisaks kuivatile ehitatakse uus autokaal ja kaalumise automaatika RFID kaartidega.

Koostööpartnerit saab usaldada
Tatoli AS (kontakt Renno Kartsep) esindab Alvan Blanch’i kuivateid, varasem kogemus ehituse osas on olnud positiivne. Näiteks koostöö Scanola Balticu õlitehases. Tatoli soovitusel on ehituse peatööettevõtjaks Mapri Ehitus, Tatoli soovitusel.

Baltic Agro Kaarma laos on hoiupinda 25 000 tonnile viljale, ja aastas käideldakse ligi 35 000 tonni vilja.
Kolmele vilja hoiupunkril on mahetunnistus mahevilja käitlemiseks.

 

Kuivati kohta leiab infot

15.07 Põllumajandus.ee-st
24.07 Virumaa Teatajast