Ensüümid

Ensüümide kasutamine silokindlustuslisandites parandab silo säilimist ja aitab suurendada toiteväärtust.

Lallemandi nõustajad soovitavad kasutada silokindlustuslisandeid, mis sisaldavad ensüüme. Viimased vähendavad silo riknemist ja kahjulike mikroobide teket, parandavad sööda seeduvust ja toiteväärtust.

Kordumakippuvad küsimused

Miks lisada ensüüme silokindlustuslisanditesse?

Meie klimaatilistes tingimustes on suhkrute sisaldus taimedes väga erinev, eelkõige sõltudes kultuurist, kasvufaasist ja koristustingimustest.

Kõrrelistes kultuurides on suhkrute sisaldus piisav, nii on otstarbekas kasutada silokindlustuslisandit, mis sisaldab ainult homofermentatiivseid bakterid (Lalsil CL HC).

Erinevatest kultuuridest koosneva silo puhul (liblikõielised ja kõrrelised või ainult liblikõielised) on suhkrute sisaldus liiga madal. Sel juhul on otstarbekas sileeruvuse parandamiseks kasutada silokindlustuslisandeid, kuhu on lisatud erinevaid ensüüme. Lalsil PS ja Lalsil Dry sisaldavad tselluloosi ja hemitsetselluloosi lõhustavaid ensüüme. Hemitsellulaas muudab hemitselluloosi pentoosideks ja tsellulaas peamiselt glükoosiks ja maltoosiks.

Kust ensüümid pärinevad?

Ensüümid, mida Lallemandi silokindlustuslisandites kasutatakse, toodetakse taimedest, mis selliseid ensüüme looduslikult toodavad (on GMO vabad).

Miks kasutadada esnüümidega silokindlustuslisandeid?

  • Ensüümid lagundavad fermentatsiooni käigus taime rakukesti (tselluloos/hemitselluloos) - see muudab silo söötmisel seeduvamaks. Ensüümid lagundavad kiudu lihtsuhkruteks ning aitavad bakteritel toota piimhapet, mis omakorda aitab langetada silo pH-d. Lalsil PS ja Lalsil Dry on saanud DLG ametliku tunnustuse silo seeduvuse parandamise eest.
  • Ensüümid toimivad juba väga väikestes kogustes, nende kontsentratsioon on väga täpselt määratletud, et tagada optimaalne kasu ilma taime struktuuri hävitamata.
  • Igal ensüümil on optimaalne pH, mille juures see toimib. See ei ole sama kõikidel tsellulaasidel ja hemitsellulaasidel ning kõik need ei kohane ka silo happelise keskonnaga. Lallemand on valinud ensüümid, mis vastavad fermentatsiooni tingimustele ning püsivad aktiivsed kogu sileerimise vältel. Kui fermentatsioon on lõppenud, muutuvad ensüümid loomulikul teel mitteaktiivseteks ja lagunevad.

Kuidas ma tean, et silokindlustuslisand sisaldab ensüüme?

Info leiad pakendilt. Pakendil on kirjas ensüümide nimed, nende kogus ja garanteeritud toime. Samuti on pakendile märgitud ensüümide päritolu - ensüümi tootev tüvi ja selle registreerimisnumber.

Näide lisandi Lalsil PS kohta:

Beeta-glükanaas hallitusseenelt Aspergillus niger MUCL 39199 (EC 3.2.1.6) >1150 IU (DNS)/g
Ksülanaas hallitusseenelt Trichoderma longibrichiatum MUCL 39203 (EC 3.2.1.8) >6000 IU (DNS)/g