« Tagasi


Insektitsiidide kasutamisest

03.05.2019

Põllumajandusamet vaatas üle ja kinnitas mõningad erandid insektitsiidide päevaseks pritsimiseks.

Põllumajandusamet vaatas üle põllumajandustootjate esindajate taotletud täiendavad erandid insektitsiidide päevaseks pritsimiseks

Käesoleval hooajal on erandina võimalik päevasel ajal pritsida deltametriini, lambda-tsühalotriini ja tiaklopriidi sisaldavate toodetega. See tähendab, et taimekaitsevahendeid Decis Mega, Decis Forte, Kaiso 50 EG, Karate Zeon ning Proteus OD VÕIB KASUTADA päevasel ajal juhul, kui mesilased ega teised tolmeldajad ei lendle. Jätkuvalt on päevasel ajal lubatud kasutada tooteid Mavrik, Evure, NeemAzal-T/S ja Biscaya.

Erandid nimetatud toodete kasutamisel kehtivad ajutiselt 2019. aasta hooajal. Pakendi märgistust enam ei muudeta.

Päevasel ajal EI OLE LUBATUD kasutada ja erand ei olnud võimalik toodetele, mis sisaldavad toimeaineid dimetoaat (Danadim 40 EC ja Perfekthion Top), alfa-tsüpermetriin (Fastac 50) või tsüpermetriin (Cyperkill 500 EC, Syper, Wizard 500 EC). Nende kasutamine on vastavalt Euroopa Toiduohutusameti hinnangule tolmeldajatele avalduva riski vähendamiseks ette nähtud varahommikusel või hilisõhtusel ajal.

Tasub meeles pidada, et mesilaste ja teiste tolmeldajate kaitsmiseks kehtib endiselt õitsvate taimede, sealhulgas õitsvate umbrohtude pritsimise keeld. See tähendab, et kui põllukultuur või umbrohi põllul õitseb, on keelatud mistahes taimekaitsevahendiga pritsida. Erandina võib õitsvaid taimi pritsida ainult siis, kui taimekaitsevahendi kasutusjuhendil on vastav märge ning sellisel juhul tuleb taimekaitsetöid läbi viia ajavahemikus 22.00-05.00.

Putukatõrjevahendite infolehtede kasutustingimuste täpsustamisest võib lähemalt lugeda siit.

Vastavalt põllumajandustootjate esindajate, sektori ja Põllumajandusameti kokkulepitule arutatakse insektitsiidide kasutamistingimusi taas hooaja lõpus koos teadlastega, et leida edaspidiseks parim lahendus.

Loe uudist Põllumajandusameti lehel.