Startersööt: kõik saab alguse vasikast

Hea juurdekasvuga ja terve vasikas on eelduseks kõrge toodanguga ning karjas püsiva lehma kasvatamiseks. Terviseprobleemid ja aeglane kasv nihutavad kaugemale aega, mil noorloomast saab produktiivloom ning suurendavad vasika üleskasvatamise kulusid.

Õige toitainete vahekorraga startersööt koos kvaliteetse koresöödaga annab aluse heale söömusele ja kasvule ka peale võõrutust. Ebapiisavas koguses ja/või madala kvaliteediga sööda söötmisel riskime vasikate haigestumise, immuunsüsteemi nõrgenemise ja aeglase kasvuga.

Vasikate tugeva tervise ja hea kasvukiiruse aitavad saavutada Baltic Agro sortimendis olevad kvaliteetsed granuleeritud starterid ja täispiimaasendajad.


Startersööt võiks olla vasikale vabalt saadav juba alates sünnist

Esimeseks elukuuks sobib Starter 0-1, mis on meeldiva lõhna ja maitsega ning paraja graanuli suurusega. Põhiliseks toitainete allikaks peab jääma siiski piim või piimajook, kuna vasikas ei ole harjunud tahke söödaga.  Kindlasti peab saama vasikas starteri juurde kvaliteetset heina ja lisaks piimajoogile ka puhast vett. Nii aitame kaasa vasika seedesüsteemi ja mäletsemisfunktsiooni kiirele väljaarenemisele.

Peale esimest elukuud kuni poole aasta vanuseni on vasikatele sobiv suurema fraktsiooniga granuleeritud Starter 1-6, kuhu on lisatud innovatiivne söödalisand Progres®, mille koostises on loodusliku päritoluga rasv- ja vaikhapped. Progres® omab antibakteriaalset toimet ning aitab vähendada sooleinfektsioonidesse ja kõhulahtisusse haigestumise riski. Nii väldite kõhulahtisusega seotud kasvu pidurdumist ja vähendate veterinaarkulusid.

Kuna noored vasikad on väga tundlikud, siis väiksemadki muutused keskkonnas tekitavad neile suurt stressi, mille tagajärjeks võib olla kõhulahtisus ja söögiisu vähenemine. Sellises olukorras soovitame joota vasikale isotoonilist jooki, mis sisaldab elektrolüüte, Imagro® pre- ja probiootikume, mineraalelemente ja laktoosi. Nutrifizz tabletid lahustuvad kiiresti vees ja tagavad hea maitsega isotoonilise joogi, mis taastab vee ja soola tasakaalu vasika organismis, aidates seeläbi tal kiiremini taastuda kõhulahtisusest.

Tõsise ja kestva kõhulahtisuse korral konsulteeri kindlasti veterinaariga.


Hingamisteede haiguseid leevendab Crystalyx Mentholyx

Niiskel ja külmal perioodil kimbutavad vasikaid ka erinevad hingamisteede haigused, mis samuti pärsivad söömust ja juurdekasvu. Köha ja nohu leevendamiseks ning üldise söömuse parandamiseks sobib väga hästi vasikatele pangemineraal Crystalyx Mentholyx. See sisaldab eeterlikke mentooli- ja eukalüptiõlisid toetamaks ja rahustamaks hingamisteid, vajalikke mineraale ja toitaineid ning erilisi pärmirakuseina koostisosasid, mis seovad toksiine sooles ja toetavad seeläbi immuunsüsteemi.

Pea meeles! Ükski starter, täispiimaasendaja ega mineraal ei tee imesid, kui vasika pidamistingimused on kehvad.  

Baltic Agro valikus on ka kvaliteetsed täispiimaasendajad, mille kohta saad lugeda siit.