KALISOP®
Kaaliumsulfaat
50% K2O veeslahustuv kaaliumoksiid
45% SO3 veeslahustuv vääveltrioksiid
KALISOP on kõrgelt kontsentreeritud kahe toitainega väetis.
KALISOP on veeslahustuv, tänu millele on toitained K ja S taimele koheselt kätte saadavad. Väetis on praktiliselt kloorivaba ja sobib ideaalselt klooritundlikele kultuuridele.
Madal soolaindeks võimaldab kasutamist väärtuslikel eriotstarbelistel kultuuridel intensiivses põllumajandussüsteemis.
KALISOP kui toorsool on heaks kiidetud mahepõllumajanduses kasutamiseks vastavalt määrustele (EC) 834/2007 ja (EC) 889/2008.
Kasutamine
Suurem osa puu- ja köögiviljadest on klooritundlikud. Eriti tundlikud on taimed kõrge klooritaseme suhtes idanemise ja varajase kasvu faasis.
KALISOP'i mõju puu- ja köögiviljadele:
- Intensiivistab värvi. Suureneb suhkrute ja hapete sisaldus ning lõhn muutub tugevamaks. Turustatavad puuviljad on tarbijate jaoks atraktiivsemad.
- Tugevdab kudesid. Paranevad lõpp-produkti säilivusvõime ja transpordikindlus, samuti sobivus töötlemiseks ja säilitamiseks.
Klooritundlikud kultuurid
Klooritundlikud on näiteks marjad, luuviljalised, viinamarjad, oad, kartulid, kurgid, melonid, sibulad, salatid, varajased köögiviljad, kasvuhoonekultuurid, okaspuud, lilled ja dekoratiivtaimed. Nii katmikala kui avamaa intensiivse harimise korral võivad seoses veebilansiga esineda mullalahuses suurenenud soolakontsentratsioonid. Tagajärjeks on tihti kängus kasv ja vähenenud saak. Tänu oma madalale soolaindeksile on KALISOP sellistes tingimustes ideaalne kaaliumväetis.
KALISOP on eriti kasulik tärklisekartuli tootmises. Assimilaatide transport lehtedest mugulatesse toimub häirimatult tänu kaaliumsulfaadi väga madalale kloorisisaldusele. Seega on võimalik täielikult ära kasutada kartuli saagipotentsiaali ja saavutada kõrget tärklisesisaldust.
Kasutamine väävelväetisena
Paljudes piirkondades on levinud väävlipuudus. Põhjusteks on atmosfäärist pärit väävli oluliselt vähenenud ladestumine ning kõrge kontsentratsiooniga ning madala väävlisisaldusega väetiste jätkuv kasutamine põldudel. Väävlipuuduse peamine tunnus on lehe värvikadu, mis sarnaneb lämmastikupuudusega. Kui lämmastiku puudus on märgatavam vanematel lehtedel, siis väävli puudus mõjutab pigem nooremaid lehti.
Tänu oma kõrgele väävlisisaldusele (45% SO3) on KALISOP eriti sobiv kõrge väävlivajadusega taimedele, nagu õliraps, päevalill, ristõielised, sibul, porrulauk jne.
KALISOP´i kasutamisel mulla pH ei muutu.
Kasutusnormid
Alloleva tabeli soovitusi võib võtta kui juhtnööre kultuuride väetamiseks mulla keskmise K sisalduse korral ja keskmise kuni kõrge loodetava saagi korral.
Kultuur | KALISOP, kg/ha |
---|---|
Kartulid | 200 - 600 |
Õlikultuurid | 200 - 400 |
Köögiviljad | 200 - 600 |
Tomatid | 300 - 600 |
Pipar | 200 - 300 |
Kurgid, melonid | 200 - 400 |
Sibul | 200 - 400 |
Kapsas | 400 - 800 |
Puuviljad, marjad | 300 - 500 |
Viinamarjad | 100 - 300 |
Soovitused kasutamiseks
KALISOP sobib nii põhi- kui pealtväetamiseks. Väetist tuleks anda kevadel, et vältida võimalikku toitainete kadu, eriti kohtades, mis on altid leostumisele.
Optimaalne väetisekogus sõltub mulla kaaliumisisaldusest, harimisintensiivsusest ja loodetavast saagist.
Tooted
KALISOP on saadaval:
KALISOP Gran - 50% K20, 45% SO3, max 1% Cl
Ettetellimisel:
KALISOP Low Chlorine max 0,5% Cl - 51% K2O, 45% SO3, max 0,5% Cl
KALISOP Fine max 1,0% Cl - 50% K2O, 45% SO3, max 1% Cl
KALISOP Crystalline max 0,5% Cl - 52% K2O, 45% SO3, max 0,5% Cl