Patentkali®

Kaaliumsulfaat 30 (+ 10 + 42)

30 % K2O veeslahustuv kaaliumoksiid
10 % MgO veeslahustuv magneesiumoksiid
42,5 % SO3 veeslahustuv vääveltrioksiid​

Patentkali on suure magneesiumi ja väävli sisaldusega kaaliumväetis.

Toitained esinevad väetises sulfaatidena, on vees lahustuvad ja seega koheselt taimedele kätte saadavad. Tänu ühtlase suurusega osakestele tagab Patentkali kvaliteetse laotamise, võimaldades täpset jaotamist isegi laiade laotuspindade korral.

Patentkali kui toorsool on heaks kiidetud mahepõllumajanduses kasutamiseks vastavalt määrustele (EC) 834/2007 ja (EC) 889/2008. 


Kasutamine

 

Patentkali´t võib ohutult kasutada kõikidel kultuuridel isegi kuni külvamis- või istutamiseelse perioodini. Kergetel muldadel peaks võimaliku toitainete kao vältimiseks talvel Patentkali´t kasutama kevadel. 

Tänu oma madalale kloorisisaldusele (maksimaalselt 3% Cl) on Patentkali eriti sobiv klooritundlike põllu-, aia- ja metsakultuuride toitainetega varustamiseks. Toode sobib väga hästi tärklisekartulite, tööstuskartulite, köögiviljade, puuviljade, viinamarjade, päevalillede ja teiste kindla otstarbega kultuuride väetamiseks. 

Teatud kultuuride puhul on atmosfäärist pärit väävli märkimisväärselt vähenenud varud üha enam viinud väävlipuuduse sümptomiteni, mida saab vältida vaid piisava koguse väävli kasutamisega. Patentkali, garanteeritud 42,5% väävli (SO3) sisaldusega, on võimeline leevendama seda puudujääki, kuna tema toitained on taimedele koheselt kätte saadavad. 

Kaaliumsulfaadi kasutamisel mulla pH ei muutu.

Kasutusnormid

Alloleva tabeli soovitusi võib võtta kui juhtnööre kultuuride väetamiseks mulla keskmise K sisalduse korral. Orgaanilisi väetisi ei ole arvesse võetud.

Kultuur Patentkali (kg/ha)
Kartulid 600 - 1200
Kapsas ja juurvili 800 - 1200
Viljapuuistandused 400 - 600
Viinamarjad 300 - 400
Marjad 600 - 800
Lehtköögiviljad 600 - 800
Metsataimed 300 - 500

Soovitused kasutamiseks

Et kindlaks määrata vajalik Patentkali kogus, tuleb arvesse võtta järgmisi faktoreid:

  • kultuuri või viljavahelduse kaaliumi ja magneesiumi nõudlus;
  • kaaliumi ja magneesiumi varu ja dünaamika mullas (põllutingimused);
  • kultuuri nõudlus kaasnevate toitainete suhtes (nt kartulite magneesiuminõudlus, ristõieliste väävlinõudlus);
  • orgaaniliste väetistega antavate toitainete kogus.