Esimesed taimekaitsetööd suvivilja põldudel

Teravilja herbitsiid on soovituslik valida võimalikult laia toimespektriga arvestades, kas toode tõrjub põllul esinevaid tülikaid umbrohtusid. Tasuks meenutada kevadist pilti enda talirapsi põldudest – võimalusi näiteks põldkannikese rapsist välja tõrjumiseks on vähe ning see on kulukas. See madalakasvuline umbrohi ei võta küll kultuuri eest ära palju toitaineid ega põhjusta suurt rapsi saagikuse langust, kuid aasta-aastalt on põldkannike meie põldude alarinnet katmas aina rohkem. Odavam ja lihtsam on selle umbrohu levimist kontrolli all hoida seda teravilja põldudest välja tõrjudes.

Teine tülikas umbrohi, mis kolib üha rohkem põldudele, on tatraliste sugukonda kuuluv kärnoblikas. Varem võis seda näha pigem teeäärtes, jäätmaadel ja raudteedel. See umbrohi on aga väga tugev konkurent kultuurtaimele. Kuna rapsist seda herbitsiidiga välja tõrjuda on võimatu, siis jällegi tasub seda teha teraviljapõldudel. Soovitame laia toimespektriga herbitsiide, nagu Pixxaro PRO, Biathlon 4D, Mustang, Trimmer 50 SG + Tomahawk 200 EC, Granstar Premia 50 SX + Primus XL jt.


Kasvu reguleerimine ja täiendväetamine

Segus herbitsiididega sobivad võrsumise soodustamiseks kasvuregulaatorid Cycocel 750 või Moddus Start, mis stimuleerib taimi võrsuma ning rohkem lehti kasvatama, samal ajal ühtlustab võrsete kasvu. Varases kasvufaasis (BBCH 25-29) pritsimisega saavutatakse tugevam ja paremini arenenud juurestik, läbi mille on toitainete ja vee omastamine parem.

Herbitsiidiga koos paagisegusse soovitame fosfor-kaalium vedelväetist Trafos Mg-B-Mn-Fe. Tootes olev fosfor on taimes kiiresti liikuva fosfiitfosforina, mis parandab lämmastiku ainevahetust, toetab Mg ja Mn omastamist, intensiivistab fotosünteesi. Fosfiitfosfor stimuleerib taimes olevaid kaitsemehhanisme, mille tulemusena on taim vastupidavam haigustekitajatele. Kaalium tagab taimede parema vastupidavuse temperatuuride kõikumistele ning põua ja liigniiskuse mõjudele. Kaalium aktiveerib taimes nitraatide muundumist aminohapeteks ja valkudeks. Fotosünteesiks ja taime kasvuks vajalik magneesium jt mikroelemendid (EDTA kelaatidena) lahustuvad väga kiiresti ja neid on paagisegudes turvaline kasutada.

Võrsumisfaasis sobivateks toodeteks on veel fotosünteesi parandamiseks magneesium-väävelväetis EPSO Top või EPSO Combitop, mis tagab magneesiumi ja väävli nõudlusele lisaks piisava varustatuse mangaani ja tsingiga. Sobivateks toodeteks on ka YaraVita Gramitrel – lämmastikku, vaske, magneesiumi, mangaani ja tsinki sisaldav teraviljadele spetsiaalselt välja töötatud suspensioonkontsentraat või Ruter AA - NPK väetislahus vabade aminohapetega ja mikroelementidega Fe, Mn, Zn, Mo.

Vase, mangaani ja tsingi vajalikkus teraviljade võrsumisfaasis

Võrsumise faasis on olulised mikroelemendid mangaan, vask ja tsink. Tradecorp EDTA kelaadid (vaata videot) on hästi segatavad teiste täiendväetistega ning enamiku taimekaitsevahenditega.

Vasega hästi varustatud taimed on tugevamad ja lamandumiskindlamad. Neil on suurem teriste arv peas ja kõrgem proteiinisisaldus. Vasepuudus võib põhjustada saagikadu 0,5-1,5 t/ha. Vaske tuleb anda võrsumisfaasis, hiljem pritsides on kasu minimaalne. Sobivaks tooteks on Tradecorp Cu (EDTA kelaat).

Mangaanil on tähtis roll taime ainevahetusprotsessides, fotosünteesis ja valgu sünteesis. Mangaan liigub edasi noortesse kasvavatesse taimeosadesse halvasti, mistõttu mangaaniga soovitame taimi pritsida mitu korda kasvuperioodi vältel. Mangaani vajab taim rohkem just võrsumise ja kõrsumise perioodil. Sobivaks tooteks on Tradecorp Mn (EDTA kelaat).

Tsingi puudusel võrsumisfaasis aeglustub taime lehtede kasv. Selle tulemusel fotosünteesi pind väheneb ja kannatab saagikus, lisaks väheneb terade arv pähikus. Tsingi puudus lipulehe faasis mõjutab saagi kvaliteeti, langetades proteiinisisaldust. Soovitame täiendväetamist EDTA kelaadiga Tradecorp Zn võrsumis- ja lipulehe faasis. Tsinki ja mangaani saab pritsida ka ühe tootena – Tradecorp Zn Mn.

Paagisegusse soovitamine lisada eelpool käsitletud taimekaitsevahendite ja täiendväetistega koos vabade aminohapete segu Delfan Plus. Vabad aminohapped tagavad kiirema ja efektiivsema toitainete imendumise läbi rakuseinte ja liikuvuse taimes, teisalt leevendavad nad taimekaitsevahendite võimalikke negatiivseid kõrvalmõjusid. Taim säästab energiat abiootilise stressi tingimustes, taastudes stressist kiiremini.

Miks lisada herbitsiidi pritsimisel paagisegusse kasulikke mikroorganisme?

BioSpektrum koosneb looduslikult mullas esinevatest mikroorganismidest ning omab pikaajalist mõju taimedele ja mullale. BioSpektrum sisaldab Bacillus spp, Thiobacillus spp, Azotobacter spp ja teisi PGPR* spp, Mycorrhizae, orgaanilist ainet (kolooniaid moodustavate üksuste arv min 109 KMÜ/ml).
* - taime kasvu soodustavad risobakterid

Mikroorganismid on spooridena ja seetõttu ei ole nad tundlikud ebasoodsate keskkonnatingimuste suhtes:

  • paraneb mulla bioloogiline aktiivsus ja struktuur;
  • mikro- ja makrotoiteelemente omastavad taimed mullast paremini;
  • taimed on elujõulisemad, haiguskindlamad ja stressi suhtes vähem tundlikud;
  • mulda erituvad antibiootilised ained, mis takistavad juurte kaudu patogeenide levikut taime.
Generic placeholder image

Tule põlluseminarile

Vaata toimumiskohti ja -aegu

Prev Next